За фибрите и хората

За фибрите и хората

10 март 2018

Безспорен факт е, че фибрите са сред най-подценяваните вещества, които можем да приемаме. Когато гостуват в различни популярни предавания, диетолозите рядко говорят за тях. Не можете да ги срещнете често като тема във форумите за здравословно хранене. На мнозина мъже им се струва, че са типично „женска“ тема за разговор и познаване. От Active Choice сме решили, че ще преборим тези схващания и ще ви покажем защо всяко ново и модерно е добре забравено старо. Вече ви разказахме защо сме избрали стевията и ядките като основни съставки за протеиновите ни барове, а днес ще хвърлим светлина върху фибрите и полезните им качества.

 

Когато разглеждаме хранителните качества на даден продукт, отделяме специално внимание на витамините, минералите и питателността в тях. Търсим компоненти, които подхранват тялото ни. При фибрите нещата са различни. Важно е да спрем да ги разглеждаме като питателни, дори обратното. Фибрите имат уникалната способност да отделят, вместо да добавят. Можем да предположим, че на първо четене това не ви се струва като добра новина, но предстои да ви опровергаем.  

 

 Нека обърнем внимание на двата вида фибри. Неразтворимите фибри (баластни вещества) участват в поддържането на растителните структури. Те не се разтварят във вода. Устойчиви са в процеса на храносмилане и могат да бъдат открити в началния си вид в определни зони от дебелото черво. В тези зони те се подлагат на ферментиращото дейстивие на бактерии, с образуване на специфични мастни киселини. Неразтворимите фибри са незаменим помощник в борбата със стомашните и храносмилателни проблеми.

 

Разтворимите фибри имат свойството да се разтварят във вода. Вече казахме, че фибрите могат да отделят, отнемат и филтрират при храносмилателните процеси. Това е чудесно ако говорим за захарите и инсулина. Разтворимите фибри забавят усвояването на въглехидратите, което нормализира нивата на кръвната захар и инсулина. Проведен е експеримент, в който участват хора с диабет от тип 2. Дадени са им за консумация различни течни храни, които представляват 55% въглехидрати. Направени са опити със и без консумацията на фибри. Фибрите са спомогнали за нормализирането на кръвната захар и резките покачвания на инсулина, въпреки богатите на въглехидрати храни. Фибрите действат като филтър на въглехидратите в организма ни, борейки се с лошия холестерол, затлъстяването, метаболитните проблеми и диабета.

 

Фибрите са нужни за доброто функциониране на всеки един организъм. Точка. Толкова са важни, че би било немислимо храносмилателната ни система да работи правилно без тях. Голямата новост в проучванията за фибрите сочи, че те имат огромно значение за имунното ни здраве. Всички знаем, че проблемите със сърдечно-съдовата система, диабета и затлъстяването имат пряка връзка с възпалителните процеси в организма. Фибрите имат способността да се борят с тях, укрепвайки имунната система и да спомогнат при борбата с подобен тип състояния.

 

В протеиновите барове Active Choice ще откриете перфектен баланс от съставки. Това ни накара да използваме източници на двата вида фибри – разтворими и неразтворими. Нашите супергерои са бадемите, фурмите и специално добавените разтворими царевични фибри. Фибрите, които ние използваме са подбрани и спомагат за борбата с подуването и стомашния дискомфорт. Това е придружено от качествени белтъчини и ненаситени мазнини. Тази рядко срещана комбинация от хранителни характеристики е това, което разграничава Active Choice от други подобни "продукти" на пазара. Факт е, че много хора не консумират достатъчно фибри и телата им страдат от последствията. Забързаното ни ежедневие ограничава възможностите да се храним добре и здравословно. Диетата на съвременния човек е бедна на фибри, заради високия прием на преработени въглехидрати (тестени изделия от бяло брашно, сладкиши) и вредни мазнини. Протеиновите барове Active Choice съдържат над 10g фибри – половината от препоръчителната дневна доза. Чудесният вкус и добри хранителни характеристики ги правят незаменим съюзник на всеки действащ човек!

Пожелавам си егоизъм
31 декември 2018

За новогодишните обещания.

прочети още

За диетите, здравословния начин на живот и протеиновите барове.

прочети още
Седем дни без захар
7 септември 2018

Защо да спрем консумацията на захар за седмица и как протеиновите барове "Active Choice" могат да ни помогнат в това предизвикателство.

прочети още