Pour some sugar on me или какво трябва да знаем за кръвната захар

Pour some sugar on me или какво трябва да знаем за кръвната захар

18 март 2018

Думата „инсулин“ произхожда от латинското insula, което значи „остров“. Той е пептиден хормон, който се произвежда от бета клетките на лангерхансовите острови и е сред основните хормони в човешкото тяло. Вече звучи сложно, нали? Ние от Active Choice не сме медицински лица, но сме си написали домашното по отношение на кръвната захар. Не е случайност, че я споменаваме във всеки един материал до този момент. Днес ще ви обясним малко повече защо е толкова важна, като прескочим досадните медицински факти и подберем само най-ключовата информация.

 

Ти си активен и зает човек, който все бърза. Подложен си на физическо натоварване от работното място и/или тренировки. Може би си стресиран заради проблеми в офиса. Не спиш достатъчно и все си уморен. Вероятно пропускаш хранения или си позволяваш да хапнеш нещо високовъглехидратно за да си набавиш енергия веднага. Това са фактори, които те поставят под риск от силни скокове и спадове в нивата на кръвната захар.  По презумпция всички смятат, че е присъщо само за диабетици. Не е точно така. Плашещо голям процент хора имат висока кръвна захар без да го подозират. Вина за това носи стресовият хормон кортизол и взаимодействието му с друг хормон, наречен инсулин. Те имат противоположни ефекти – кортизолът качва нивата на кръвната захар, а инсулинът ги сваля. Когато глюкозата (захарта) в организма ни се покачи и започне да става токсична, инсулинът ни е нужен за да я върне в нормалните й граници.

 

Нека дадем пример за взаимодействието между кортизола и инсулина. Излизаме от офиса по тъмно. Останали сме след работно време и няма жива душа наоколо. Изведнъж иззад близкия ъгъл изскача мечка и хуква да ни гони. Освобождава се голямо количество кортизол, който ни дава енергия да избягаме от нея и да се скрием в подлеза на близката метростанция. Или просто може да сме се скарали с колега на оперативката. Типична градска среда. Кортизолът покачва нивата на кръвната захар и увеличава енергията ни драстично, но за кратко време. Всички други процеси в организма се забавят за сметка на този кратък пик.  Когато стресът се превърне в част от ежедневието ни, в комбинация с неправилно хранене и ниска физическа активност, това може да доведе до трайно задържане на високо ниво на кръвната захар.

 

Прекомерният апетит за сладкиши, затлъстяването и неутолимата жажда са само няколко от признаците, че има проблем с нивата на кръвната захар. Покачванията на кръвната захар водят до извънредно отделяне на инсулин в организма. От своя страна, той води до резки спадове на нивата на кръвна захар. Както вече споменахме, това ни кара да се нуждаем от повече храна, особено въглехидрати. Колкото повече тези пикове и спадове се случват, толкова повече развиваме инсулинова резистентност. Това означава, че телата ни вече не реагират на инсулина, който отделят. Следващата част от веригата са метаболитните проблеми. Като резултат от пренебрегваното състояние на кръвната захар, кръвното налягане и холестеролът драстично се покачват. Затлъстяването около ханша е сред най-типичните признаци, че метаболитен проблем е налице.

 

Протеиновите барове Active Choice не са магическо средство, което ще ти помогне да се „излекуваш“ от високата кръвна захар. Магическото средство е решението, което сам трябва да вземеш. Промяната в начина на живот и нагласата към храната, която консумираме е ключ към по-добро общо състояние. Дълга разходка в планината, каране на колело с приятели, тренировка във фитнеса, по-добра организираност на работното място и малко медитация са само няколко от нещата, които могат да ти помогнат да се чувстваш добре. По отношение на храненето, намаляването на консумацията на преработени въглехидрати (захари, тестени изделия) и по-високият прием на фибри, които забавят усвояването им, са сред най-сигурните начини да избегнеш инсулиновата резистентност. Не пропускай основните хранения. Но замести баничката или вафлата с протеинов бар Active Choice по време на междинното хранене. Той ще ти осигури енергия, без да се налага да я търсиш в преработени въглехидрати, като в бонус получаваш много фибри.

 

Казват, че човек е храната, която консумира. Ако това е вярно, значи е важно всеки един от нас да е балансиран. Качествената и разнообразна храна е ключ към добра форма и виталност. Active Choice дава алтернатива, която е вкусна, удобна и подходяща за всеки ден. Мисията ни е обвързана не само с протеиновите барове, които произвеждаме, но и с разбиране и поглед върху здравословния начин на живот.  

 

Пожелавам си егоизъм
31 декември 2018

За новогодишните обещания.

прочети още

За диетите, здравословния начин на живот и протеиновите барове.

прочети още
Седем дни без захар
7 септември 2018

Защо да спрем консумацията на захар за седмица и как протеиновите барове "Active Choice" могат да ни помогнат в това предизвикателство.

прочети още