Защо строгите диети са отживелица

Защо строгите диети са отживелица

23 април 2018

Гладуването по цяла седмица трябва да остане в 2002 година. Това важи и за схващането, че има универсални хранителни режими, килограми и форми, които да са подходящи за всички хора. Живеем в ерата на здравите тела, добрата храна и виталността. Знаменитостите смело демонстрират здравословен начин на живот, а инфлуенсърите в социалните мрежи активно промотират все повече полезни продукти. По-голяма е възможността папарак да щракне холивудска звезда със зелено смуути или салата, отколкото с хотдог.

 

Познати са ни опитите да се спасим от няколко досадни килограма, бързо. Обикновено това е седмица на вода и чай или хрупане на маруля. Да си представим, че гладуването ни може да бъде ефективно. В най-добрия случай тези килогирами ще се върнат и ще ни преследват с мъст. И ще започнем отново с диетите. И после килограмите пак ще се върнат. Подобни крайности могат да стресират организма ни и да доведат до трайни здравословни щети. Естествено, не трябва да бъркаме непрестанния затворен кръг на гладуването с фастингите, които не продължават повече от 24 до 30 часа и ако се спазват правилно и стратегически, могат да имат положителен ефект върху здравето и формата ни.

 

Екстремните диети тласкат тялото ни до лимит, който то не би могло да понесе. Порочният кръг на гладуването е безмислен и досаден. Обикновено се свързва с нездрасловно нисък прием на калории, много под препоръчителното ниво. Такъв тип режим е пълен синоним на нездравословно гладуване и трябва да се практикува не повече от ден. Много продължителен малък прием на калории може да забави естествения метаболизъм на тялото ни. Изненада, нали? Вече ти казахме какъв е резултатът – килограмите се връщат и продължават да се трупат, въпреки усилията и ограничението. Здравето ни ще бъде под заплаха, ако подобен начин на живот стане навик. Последиците са толкова сериозни, че биха довели не само до физическа, а и до ментална разруха. Неизбежно ще се чувстваме замаяни, уморени, дехидратирани. Споменаваме и всички храносмилателни проблеми, като гастрит, язви и запек. Депресивни състояния, ниско либидо, раздразнение и предразположеност към хранителни разстройства, са само няколко от проблемите със психическото ни здраве, които могат да последват ако лишаваме дълго време организма си от важни нутриенти.

 

Нека погледнем оптимистично към ситуацията – подобни диети вече хич не са модерни. Здравословните препоръки на топ диетолози сочат към балансирания начин на живот. Новият тренд е обилната и добра храна, придружена от доза физическа акивност. Намалете коварните въглехидрати, разнообразете менюто си, разходете кучето, добавете джогинг в парка или 30 минутна сесия във залата. Физическата активност е неизменната тайна, тя е значима, независимо от възрастта и начина на живот.

 

Това положително развитие на тенденциите в храненето ни вдъхнови да създадем “Active Choice”. Брандът си поставя за освновна цел да помага на хора, които се стремят да живеят здравословно, без да се налага да се лишават и ограничават. Вече можем да се насладим на сладко изкушение, което няма да ни кара да се чувстваме зле или да изпитваме угризения, дори обратното – зареждаме се с протеин, фибри и антиоксиданти. Използваме висококачествени съставки, които са съвместими с най-актуалните хранителни режими. Да се чувстваме добре вече е еднакво важно с това да изглеждаме добре!

Пожелавам си егоизъм
31 декември 2018

За новогодишните обещания.

прочети още

За диетите, здравословния начин на живот и протеиновите барове.

прочети още
Седем дни без захар
7 септември 2018

Защо да спрем консумацията на захар за седмица и как протеиновите барове "Active Choice" могат да ни помогнат в това предизвикателство.

прочети още