Планината ни зове

Планината ни зове

1 август 2018

В предходния материал ви дадохме няколко идеи за приключения близо до морския бряг. Какво чакате, прегледайте ги! Днес обаче ще наблегнем на планинска тематика. Чист въздух, внушителна гледка, изобилие от дестинации, без тълпи… Какво по-хубаво?

Противно на стереотипите, планината не е само СПА туризъм и разходки по екопътеки. Август е особено подходящ месец за приключения в планината. Вижте пет различни идеи за разнообразяване на почивката в планината, благодарете ни после.

  1. Конна езда

Конната езда е невероятно преживяване, което се помни дълго. Общуването и синхрона с животното могат бързо да заличат стреса от натовареното ни ежедневие. Съчетана с красивите планински гледки, ездата ще се превърне в новото ви любимо хоби.

Дори и да нямате никакъв опит с конната езда, смело можете да хванете юздите. Конните бази в България разполагат с умели инструктори и базови уроци за начинаещи. Такива можете да откриете в Средна гора, Родопите, Тетевенския балкан – опциите са много.

  1. Трекинг

(Фотография: Димитър Марков)

Трекингът е начинание за по-авантюристичните. В превод „trek” се разбира като пешеходен туризъм в район с планински релеф. Преходът задължително продължава повече от ден. Ясен маршрут, преспиване в бивак или хижа. Трекингът ни дава възможност предварително да се запознаем с маршрута и да разберем какви природни красоти и забележителности ще видим по пътя си. Прекрасна възможност да забравим за мобилните телефони, да прекараме време с приятели и да спим под звездите.

Препоръчваме да се запишете към организирана група с доверен водач, който има опит. Вариантите за маршрути са безкрайни, а лятната почивка – твърде къса!

  1. Планинско колоездене

Планинското колоездене изисква подготовка, няма да ви лъжем. Ако сте начинаещи и не сте се качвали на колело, дори като дете, определено не е за вас. Имате добър „стаж“ зад гърба си? Изобщо не се замисляйте!

Планинското колоездене носи голяма доза адреналин. Офроуд теренът предразполага за стръмни спускания, скокове и различни трикове. Самостоятелен спорт, който ще ви даде възможност да останете насаме с мислите си.

За целта ви трябва специален велосипед за планинско колоездене, но без проблем можете да го наемете. Съвет от нас – първо карайте по планинските пътеки. Така ще имате възможност да свикнете с неравния терен и да опознаете релефа.

  1. Бране на диви плодове

Имаме предложение и за по-лежерно занимание в планината. Можете да берете сами, да се организирате с приятели или семейно. Начинанието възнаграждава по много начини – правим си качествена разходка, наслаждаваме се на природата и хапваме пресни плодове. Проучете къде можете да намерите плодовете, от които се интересувате, по форумите има куп информация от опитни берачи. Сега е сезонът на дивите къпини, малини и боровинки, а ако имате късмет можете да намерите и ягоди. Отделете няколко часа от уикенда си, няма да съжалявате.

  1. Полет с парапланер

Една дума – адреналин! Невероятна гледка, незабравимо усещане за свобода и лекота. Полетите с парапланер вече са изключително достъпни. Можете да летите сами или в тандем, като препоръчваме да опитате и двете. Хубавото е, че сами избирате колко време да прекарате във висините, продължителността може да е между 10 и 90 минути. Представете си само с какви снимки ще се похвалите след полета! Подгответе си удобни обувки и малко смелост.

Силни усещания или спокойствие? Изборът е ваш! Протеиновите барове „Active Choice” са чудесна идея за почивката в планината. Перфектен десерт за дългите летни дни, който дава енергия за всички начинания. Сложете няколко в раницата, насладете се сред природата, споделете с приятели.

 

П.П. Ще чакаме да ни изпратите снимки!

Пожелавам си егоизъм
31 декември 2018

За новогодишните обещания.

прочети още

За диетите, здравословния начин на живот и протеиновите барове.

прочети още
Седем дни без захар
7 септември 2018

Защо да спрем консумацията на захар за седмица и как протеиновите барове "Active Choice" могат да ни помогнат в това предизвикателство.

прочети още