Седем дни без захар

Седем дни без захар

7 септември 2018

Много пъти сме споменавали за вредата, която захарта нанася върху организма ни. Изобщо не говорим за наднормено тегло и излишни килограми, а за трайни негативи върху здравословното ни състояние. По тази причина от „Active Choice” искаме да отправим предизвикателство към вас - седем дни без захар.

 

Не приемайте предизвикателството като "диета". Приемете го като възможност да дадете почивка на тялото си от вреден навик. Знаем, че не е лесно да се откажете от сладките изкушения, но ще се изненадате колко положително може да бъде за здравето ви (и е само за седмица). Ще се чувствате много по-бодри сутрин, няма да изпитвате вълчи глад за сладко по никое време, кожата ви ще изглежда по-добре – това са само част от позитивите.

 

Когато говорим за захар е важно да се отбележи, че не е достатъчно да избягвате само десертите. Голямо съдържание на захар има в хляба, полуфабрикатите, дори любимата лютеница. Този факт поражда много въпросителни и неясноти.

 

 Подготвили няколко ценни съвета, които да ви улеснят в предизвикателството. Ще се осмелите ли?

 

  1. Етикетите на опаковките са най-добрият ви приятел

Ще се изумите колко храни, които ежедневно консумираме, имат високо съдържание на захар. Четете етикетите на храната, която възнамерявате да купите. Обърнете специално внимание на графата „въглехидрати (от които захари)“. На опаковката на мюсли барчето, което сте взели от касата на супермаркета, пише „фитнес“ и „спорт“? Обзалагаме се, че е пълно със захар.

 

  1. Избягвайте вредните подсладители

Вече посветихме специален материал на темата за вредните подсладители. Не е достатъчно да опаковката да пише, че продуктът е „без захар“. Ако съдържа малтитол, фруктоза или глюкозо-фруктозен сироп, по-добре го оставете обратно на рафта. Наблегнете на десертите, които са подсладени със стевия и/или еритритол.

 

  1. Пийте вода

Пиенето на много вода е важен аспект от „захарното прочистване“. Водата ще помогне за балансиране на кръвната захар. Това ще елиминира неприятните странични ефекти през първите дни, особено ако сте свикнали да консумирате много захар (ненаситен апетит за сладко, умора и т.н.).

 

  1. Отървете се от тайните запаси

Всички имаме „онова“ чекмедже в дома си. Да, чекмеджето със шоколадите, чипса и вафличките. Изпразнете го от съдържанието му, поне за седмицата. Ако изкушенията са близо и достъпни е много по-лесно да им се отдадете. 

Половинка/роднина/съквартирант обича да си похапва от въпросните храни? Предизвикайте и тях!

 

  1. Не е нужно да се лишавате от вкусна храна

Има повече от изобилие на храни, които са в синхрон с предизвикателството ни. Наблегнете на „добрите“ мазнини (риба, зехтин, авокадо, ядки и т.н.), както и храни, които са богати на протеин. Сезонни зеленчуци и плодове (с ниско съдържание на захари) са добро решение. Със сигурност има пазар, който предлага свежи и естествени продукти близо до вас, възползвайте се!

Протеиновите барове „Active Choice” могат да бъдат ваш съюзник в борбата със захарта, особено когато ви се хапва нещо сладко без вредата. Те имат високо съдържание на протеин и ядки, а фибрите ще помогнат за по-добро храносмилане и повече жизненост. Включили сме сред съставките плодове, които имат ниско съдържание на захари. И най важното – сладостта на баровете произхожда от стевия, а не съмнителни подсладители.

 

  1. Планирайте

Планирането на менюто за седмицата е много умно начинание, което силно препоръчваме. Така ще е по-лесно да не посегнете към вафла или солети когато силно огладнеете в офиса и нямате нищо друго под ръка. Можете да готвите в по-голямо количество и за няколко дни напред. Това е и начин да спестите от хапване навън. Интернет е ваш съюзник, ако имате нужда от вдъхновение. Безкрайните блогове и групи във Фейсбук ще ви поднесат чудесни идеи за рецепти.

Пожелавам си егоизъм
31 декември 2018

За новогодишните обещания.

прочети още

За диетите, здравословния начин на живот и протеиновите барове.

прочети още