Истината за заместителите на захарта или защо избрахме стевия

Истината за заместителите на захарта или защо избрахме стевия

26 февруари 2018

   Живеем в ера на неограничени възможности що се отнася до храната, която консумираме. Предлагат ни стотици варианти, които са „еко“ и „био“, „без захар“. Знаем какви са последиците от прекомерната консумация на рафинирана захар –проблеми с кръвната захар, разрушаване на имунната система, риск от затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови заболявания. Можем да изброяваме безкрайно. Все повече хора искат да правят по-добър избор и да не консумират храна с подобно съдържание. Именно това ни кара да посягаме към продукти с етикет „без захар“. Спокойни сме, че похапваме без угризения или притеснения за здравето ни. Но прави ли сме да смятаме, че е така? Нека разгледаме най-често срещаните заместители, които се съдържат в продуктите „без захар“ и защо трябва винаги да четем етикетите.  

 

   Малтитолът е сред най-често срещаните заместители на захарта. Той спада към захарните алкохоли. Те могат да се открият естествено в някои плодове и зеленчуци и част от тях са безвредни. Но това не се отнася за малтитолът, който се добива фабрично и чрез сложна обработка. Точно той се използва най-масово заради ниската си цена. Алармиращ факт е, че малтитолът се характеризира с висок гликемичен индекс. Това означава, че има почти толкова лошо отражение върху кръвната захар, колкото има и бялата захар. Този факт го извежда като неподходяща алтернатива за хора, които искат да се хранят здравословно. Особено вреден е за тези с диабет и метаболитни проблеми. Малтитолът би могъл да доведе и до неприятни странични ефекти, сред които стомашни болки и газове.

 

   Фруктозата е монозахарид, който се съдържа основно в плодовете. Напълно безопасно е да се консумира фруктоза, свързана с фибри, но когато е използвана за послаждане на десерти и напитки, тя е концентрирана в много по-голямо от естественото количество и може да нанесе вреди на организма. Позволяваме си да я консумираме без ограничение, тъй като думата „фруктоза“ звучи привлекателно и естествено. Прекомерната употреба води до увреждания на черния дроб и инсулинова резистентност. Доказано е, че фруктозата има същите отражения върху черния дроб като алкохола (етанола), който е доказан токсин. Фруктозата увеличава и пикочната киселинност, което може да доведе до подагра и камъни в бъбреците.

 

   Глюкозо-фруктозният сироп се добива чрез ензимна хидролиза на царевично нишесте. Глюкозо-фруктозният сироп присъства в съдържанието на огромен брой храни и напитки. След консумация глюкозата от него изгаря моментално или се складира в различни органи, като черния дроб. Бързото й усвояване от организма стимулира панкреаса да произвежда повече инсулин, който води до качване на излишни килограми. Този процес може да доведе и до продължитено чувство на глад и по-трудно засищане. Асоциира се с повишен риск от инсулинова резистентност, сърдечно-съдови заболявания и диабет.

 

   Сиропът от агаве е сред най-популярните и модерни заместители на захарта. Важно е да се знае, че такъв тип подсладители са крайно рафинирани и обработени, а производството им не се регулира стриктно. След такъв тип обработка сиропът от агаве представлява основно фруктоза и всичко гореспоменато се отнася и за него. Това поставя под въпрос качеството и хранителните им стойности.

 

   От Active Choice се стремим винаги да предлагаме най-доброто и избрахме стевията. Сладостта на екстракт от стевия е с 300 пъти по-голяма от тази на рафинираната захар. Ефектът на подслаждане се постига с много малки количества заради силното й въздействие. Приложението на стевия е по-безопасно от всеки подсладител. Най-ключовото й предимиство е, че няма негативно отражение върху кръвната захар и инсулина.

 

   Философията ни е тясно обвързана с откритост и прозрачност относно съставките, които използваме. Важно е един протеинов бар да е вкусен и апетитен, но е още по-важно да бъде естествен и с добри хранителни характеристики. Огромно количество информация е само на един клик разстояние и е немислимо да правим компромис с това, което хапваме. Active Choice подкрепя действащите хора, който знаят какво консумират. Бъди един от тях!

За диетите, здравословния начин на живот и протеиновите барове.

прочети още
Седем дни без захар
7 септември 2018

Защо да спрем консумацията на захар за седмица и как протеиновите барове "Active Choice" могат да ни помогнат в това предизвикателство.

прочети още