Истината за заместителите на захарта или защо избрахме стевия

Истината за заместителите на захарта или защо избрахме стевия

26 февруари 2018

   Живеем в ера на неограничени възможности що се отнася до храната, която консумираме. Предлагат ни стотици варианти, които са „еко“ и „био“, „без захар“. Знаем какви са последиците от прекомерната консумация на рафинирана захар –проблеми с кръвната захар, разрушаване на имунната система, риск от затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови заболявания. Можем да изброяваме безкрайно. Все повече хора искат да правят по-добър избор и да не консумират храна с подобно съдържание. Именно това ни кара да посягаме към продукти с етикет „без захар“. Спокойни сме, че похапваме без угризения или притеснения за здравето ни. Но прави ли сме да смятаме, че е така? Нека разгледаме най-често срещаните заместители, които се съдържат в продуктите „без захар“ и защо трябва винаги да четем етикетите.  

 

   Малтитолът е сред най-често срещаните заместители на захарта. Той спада към захарните алкохоли. Те могат да се открият естествено в някои плодове и зеленчуци и част от тях са безвредни. Но това не се отнася за малтитолът, който се добива фабрично и чрез сложна обработка. Точно той се използва най-масово заради ниската си цена. Алармиращ факт е, че малтитолът се характеризира с висок гликемичен индекс. Това означава, че има почти толкова лошо отражение върху кръвната захар, колкото има и бялата захар. Този факт го извежда като неподходяща алтернатива за хора, които искат да се хранят здравословно. Особено вреден е за тези с диабет и метаболитни проблеми. Малтитолът би могъл да доведе и до неприятни странични ефекти, сред които стомашни болки и газове.

 

   Фруктозата е монозахарид, който се съдържа основно в плодовете. Напълно безопасно е да се консумира фруктоза, свързана с фибри, но когато е използвана за послаждане на десерти и напитки, тя е концентрирана в много по-голямо от естественото количество и може да нанесе вреди на организма. Позволяваме си да я консумираме без ограничение, тъй като думата „фруктоза“ звучи привлекателно и естествено. Прекомерната употреба води до увреждания на черния дроб и инсулинова резистентност. Доказано е, че фруктозата има същите отражения върху черния дроб като алкохола (етанола), който е доказан токсин. Фруктозата увеличава и пикочната киселинност, което може да доведе до подагра и камъни в бъбреците.

 

   Глюкозо-фруктозният сироп се добива чрез ензимна хидролиза на царевично нишесте. Глюкозо-фруктозният сироп присъства в съдържанието на огромен брой храни и напитки. След консумация глюкозата от него изгаря моментално или се складира в различни органи, като черния дроб. Бързото й усвояване от организма стимулира панкреаса да произвежда повече инсулин, който води до качване на излишни килограми. Този процес може да доведе и до продължитено чувство на глад и по-трудно засищане. Асоциира се с повишен риск от инсулинова резистентност, сърдечно-съдови заболявания и диабет.

 

   Сиропът от агаве е сред най-популярните и модерни заместители на захарта. Важно е да се знае, че такъв тип подсладители са крайно рафинирани и обработени, а производството им не се регулира стриктно. След такъв тип обработка сиропът от агаве представлява основно фруктоза и всичко гореспоменато се отнася и за него. Това поставя под въпрос качеството и хранителните им стойности.

 

   От Active Choice се стремим винаги да предлагаме най-доброто и избрахме стевията. Сладостта на екстракт от стевия е с 300 пъти по-голяма от тази на рафинираната захар. Ефектът на подслаждане се постига с много малки количества заради силното й въздействие. Приложението на стевия е по-безопасно от всеки подсладител. Най-ключовото й предимиство е, че няма негативно отражение върху кръвната захар и инсулина.

 

   Философията ни е тясно обвързана с откритост и прозрачност относно съставките, които използваме. Важно е един протеинов бар да е вкусен и апетитен, но е още по-важно да бъде естествен и с добри хранителни характеристики. Огромно количество информация е само на един клик разстояние и е немислимо да правим компромис с това, което хапваме. Active Choice подкрепя действащите хора, който знаят какво консумират. Бъди един от тях!

Пожелавам си егоизъм
31 декември 2018

За новогодишните обещания.

прочети още

За диетите, здравословния начин на живот и протеиновите барове.

прочети още
Седем дни без захар
7 септември 2018

Защо да спрем консумацията на захар за седмица и как протеиновите барове "Active Choice" могат да ни помогнат в това предизвикателство.

прочети още