За ядките и семената като суперхрана и защо трябва да спрем да ги подценяваме

За ядките и семената като суперхрана и защо трябва да спрем да ги подценяваме

2 март 2018

Актуално е да използваме термина „суперхрана“ по всякакви поводи. Лепваме такъв етикет на всеки втори продукт с по-екзотично име – корен от мака, ашваганда, спирулина, годжи бери. Търсим целенасочено непознати наименования в кварталния био магазин, като ни отнема поне половин час да прочетем информацията на гърба на опаковката заради всичките прилагателни и „еко“, „био‘, „мега“, „гига“ етикети. Няма нищо нередно в тях, но е важно да са подкрепени от реални ползи за здравето и добри вкусови характеристики. Тези тенденции в здравословното хранене, сякаш ни накараха да забравим за истинските звезди в тази категория – ядките и семената. Решихме, че е време да ги върнем на почетната стълбица и да ви разкажем малко повече за тях.

 

Преди да ви запознаем с предимствата на тези храни, трябва да разбием мита за високото съдържание на мазнини, които съдържат. Дълго време думата „мазнина“ беше под стигма, като се стараехме да консумираме само low-fat продукти. Най-актуалните проучвания по въпроса сочат, че има два полюса на мазнините – добри и лоши. Транс и наситените мазнини са лошият тип, като прекомерната употреба може да доведе до затлъстяване, проблеми с холестерола, инсулинова резистентност и други. Сред най-концентрираните източници на такива мазнини са полуфабрикати или "junk foods". Добрите мазнини се съдържат именно в ядките, семената, зеленчуците и рибата. Те биват мононенаситени и полиненаситени. Този тип мазнини са важни за функционирането на телата ни. Средиземноморската диета е висока на мазнини, но хората там са здрави и живеят дълго. Дължи се именно на консумацията на ненаситени мазнини, които спомагат за здравето на сърцето. За да балансираме диетата си трябва да умеем да различаваме добрите от лошите мазнини.

 

Първото най-важно предимство на ядките е просто – апетитни  са. В днешни дни разполагаме с такъв голям избор на вкусове и видове, че е непростимо да не ги хапваме ежедневно. Друга причина да сме такива фенове на ядките е, че са богати на всевъзможни полезни съставки – протеини, полезни мазнини, витамини. От Active Choice избираме основата на протеиновите ни барове да са именно ядки. В следващите няколко реда ще ви разкажем кои видове сме избрали и защо.

 

Бадемите са едни от най-хранителните ядки. Изпълнени са с мононаситени и полинаситени мазнини (добри мазнини), които смъкват нивата на лошия холестерол. Витамин Е действа като антиоксидант и благоприятства сърцето да се поддържа здраво, като редовното похапване на бадеми може да намали рисковете от сърдечен удар с до 50%. Бадемите помагат за регулиране на кръвното налягане в следствие на високото съдържание на калий. Магнезият в тях, от своя страна, има ефект върху здравината и еластичността на артериите и вените. Доказано е положителното влияние върху възпалителните процеси в организма на хора с диабет от тип 2.

 

Фъстъците имат лоша репутация заради високото съдържание на мазнини. Ключов факт е, че тези мазнини са от основно значение за поддържане на здраво сърце. Учени са доказали, че мазнините във фъстъците са подобни на тези в нерафинирания зехтин. Те помагат за прочистването на артериите и намаляват рисковете от сърдечни проблеми. Фъстъците са незаменим източник на биотин. Биотинът или витамин Б комплекс, е изключително полезен за здравето ни. Той участва в голям брой ензимни реакции в тялото, с доказано положително въздействие при хора с множествена склероза и диабет. Изпълнени са с антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали в тялото.

 

Слънчогледовите семки притежават неуспорими ползи за здравето ни. Те са богат източник на витамини Е, В и D. Съдържат ценни минерали, със значително съдържание на фосфор, калии, селен, цинк, магнезий, хром, мед, желязо и много други. Семките поддържат здравето на сърдечно-съдовата система с рекордно високо количество полиненаситени мастни киселини, които се борят с отлаганията по кръвоносните съдове. Хората страдащи от висок холестерол забелязват подобрение при редовна консумация. Слънчогледовите семки благоприятстват при диабет и инсулинова резистентност, като поддържат стабилни нивата на кръвната захар.

 

Тиквените семки са изключително богат източник са на желязо, мед, манган и фосфор, но също така и на аминокиселината триптофан, която е важна в борбата срещу умората и безсънието. Благодарение на нея можем да развием отличен имунитет, а съдържащите се в тиквените семки омега-3 мастни киселини, протеини и витамини В1, В2, В5 и В6 са само допълнение към ползите им. Тиквените семки имат свойството да ни поддържат сити за дълго време, а множеството добри мазнини дават енергия за целия ден.

 

От Active Choice знаем какво разграничава качествения протеинов бар от другите. Не допускаме компромиси със съставки и качество. Направихме проучвания и изследвания, които ни показаха как да балансираме съставките си и да извлечем максимум от тях. Ядките и семената станаха основна съставка в баровете. Полезните мазнини и естествени протеини в тях ги правят задължителен елемент от хранителния режим на действащите хора. 

 

Пожелавам си егоизъм
31 декември 2018

За новогодишните обещания.

прочети още

За диетите, здравословния начин на живот и протеиновите барове.

прочети още
Седем дни без захар
7 септември 2018

Защо да спрем консумацията на захар за седмица и как протеиновите барове "Active Choice" могат да ни помогнат в това предизвикателство.

прочети още